Dampers, zwijg want het vapen moet sterven!


Geschreven door Doucenet Tanguy. Voorzitter van de Belgische dampbond

 

Vanochtend heb ik aan een informatieve vergadering deelgenomen.  Deze was georganiseerd door het ministerie van volksgezondheid en moest het nieuw koninklijk besluit toelichten dat bijna af is en binnenkort gaat verschijnen.  

Het is overduidelijk dat onze vorige vergadering met het kabinet De Block enkel diende om zand in de ogen te strooien en een politiek spelletje was.  

 

De voorgestelde tekst is identiek aan het vorige. Buiten het feit dat ze nu alles duidelijk omschreven hebben zodat er geen hoop meer bestaat om bepaalde zaken anders te kunnen interpreteren.  

Dit is wat ze van plan zijn.

 • Al het materiaal dat nicotineliquids zou kunnen bevatten is betrokken.  Enkel de flesjes zonder nicotine zijn uitgesloten uit hetgeen nu volgt.
 • ALLE tankjes, zowel hervulbaar als geseald zullen maximaal 2ml mogen bevatten.
 • Alle materiaal en liquid moet  bekendgemaakt worden  bij volksgezondheid. een bedrag van €165 zal hiervoor betaald moeten worden. (enkel geldig voor België maar de importeur of fabrikant zal in elk land waar hij iets te koop aanbiedt moeten betalen) . Elke naamsverandering of verandering in samenstelling zal ook weer een notificatie moeten ondergaan.  Deze procedure duurt sowieso 6 maand vooraleer het product in de handel mag komen.
 • Etikettering zullen heel strikt worden en zoals heel duur.  Veel informatie op flesje als op doosje.  Folder en vastgeplakt etiket. Grofweg 10 maal meer dan op een pakje sigaretten.  Is dat normaal?
 • 10ml met maximum 20mg natuurlijk.  
 • Geen verkoop via internet…
 • Waarom? Omdat het te moeilijk is om verkoop aan minderjarigen te controleren.  Je reinste onzin als je ziet hoe jongeren aan sigaretten raken. Maar ik krijg geen ander antwoord.  ( ter herinnering,  dit is meer dan de tpd)
 • Leeftijdsbeperking 16 jaar.
 • Reclame in alle mogelijke vormen verboden.  Op mijn vraag over groepen, vzw’s etc: STILTE, IDEM, ZWIJGEN. Als ik de aanwezige controleur van volksgezondheid mag geloven, zeg maar vaarwel aan uw dampgroepen.
 • VERBOD in alle gesloten publieke ruimtes. Geen uitzondering voor de shops in dit stadium!

 

De wil om met groothandels te werken. Niet als dusdanig gezegd op de vergadering maar impliciet gesuggereerd: heffing van taksen op dampmateriaal. Er blijkt een ontwerp rond te gaan waar plaats voorzien is om een takszegel aan te brengen op de verpakking.

De publicatie is voorzien voor juli, wanneer jullie op vakantie zijn natuurlijk. En zou dus vanaf september in voege treden.

Dan met de gecombineerde restricties van zowel tabaksproducten als farmGlobaal gezien is deze tekst een ramp en komt het  overeen met wat ons te wachten stond met het vorig kb. Uitgezonderd dat er nu geen ruimte meer is om bepaalde zaken anders te interpreteren zoals sommige pseudo specialisten dachten te kunnen doen. Ik heb tijdens de zitting een duidelijk standpunt ingenomen over hoe middelmatig en schandalig deze tekst wel is en dat we alles zouden doen wat mogelijk is, lees, naar de rechtbank gaan,  als deze tekst niet grondig aangepast wordt.  100keer meer beperkingen dan tabak, een statuut van product voor dagelijks gebruik, maar aceutische producten.  
Deze tekst is een schande voor de volksgezondheid en ethisch onaanvaardbaar!

5 thoughts on “Dampers, zwijg want het vapen moet sterven!

 • De minister van volksgezondheid valt niet serieus te nemen. Suikertaks e.d. invoegen terwijl ze zelf bijna uit haar vel springt van het vet. Blij dat er nog mensen zijn die zich inzetten voor het dampen !

 • Ik heb hier geen woorden voor.
  Zelf ben ik van de sigaretten af dank zij vapen en ik ben bezig met de nicotinedosis te verlagen zodat dampen voor mij enkel nog recreatief zal worden zonder verslaving aan de nicotine.

  Dat ze taksen gaan heffen, dat zat er ook aan te komen.
  Ze ruiken geld, en hebben nu schrik te veel inkomsten te verliezen door de rokers die overstappen op dampen.
  Het is nu éénmaal een succes en menigeen slaagt er in zonder te veel moeite te stoppen met roken op deze manier.

  Het dampen in de winkels verbieden? Dat wil zeggen dat we niet meer mogen proeven.
  Gaan we dan het proeven van koffie, koekjes, wijn en dergelijke ook verbieden in supermarkten en dergelijke?

  Dat liquids de ingrediënten duidelijk moeten vermelden en getest worden is maar normaal, maar dat is dan ook veruit het enige dat normaal is in deze tekst.

  Gokken mag ook niet onder de 18 jaar, toch kan het online. Dus geen flauwekul graag.

  Ik had mevrouw De Block verstandiger ingeschat.

  De studies bewijzen het: dampen is gezonder, helpt mensen van de sigaretten af, en het is veel minder schadelijk (lees “niet”) voor uw medemensen.

  Indien mevrouw De Block het tegendeel kan bewijzen, dan hoor ik dat graag.

  Verder staat mevrouw De Block als minister van volksgezondheid – uiteraard – in voor de gezondheid van de burgers.
  Welaan dan, als dampen 95% minder schadelijk is dan roken, waarom dan deze dwaze en compleet van de pot gerukte regels opleggen?
  Om mensen toch maar aan de ongezonde sigaretten te houden en de staatskas te vullen? Of zit de veelbesproken vergrijzing van de bevolking er voor iets tussen?

  Na de Turteltaks, de De Blocktaks.

  Wel, voor mij mag het een taxBLOCK zijn.

 • Echt een schande !!!
  Eigenlijk komt het er gewoon op neer om beter terug sigaretten te gaan roken zodat je meer schade kan aanrichten aan jezelf, anderen en het milieu ..dan een beter alternatief die net een goede opmars kent !! En al zoveel goede resultaten kent!! Het zal wel weer niks te maken hebben met de tabak industrie !!! Deze regering wil echt alles kapot !! Stoppen zullen ze dit niet kunnen want dan gaan we toch naar het buitenland onze voorraad kopen
  controleren kunnen ze dan toch amper !!!

  Dat ze hun daar eens bezig houden met de echte problemen !! Alsof het nu nog zo gezond is om gewoon in het stadcentrum te wandelen !! BELGIE HEEFT DE BELACHELIJKSTE REGERING OOIT !!!

 • Nieuwe regels, (ver)nieuwd KB!
  Pure economische discriminatie en oneerlijke concurrentie!
  Google eens op “sigaretten kopen”: ontelbare websites mét reklame en promoties
  Google eens op “nicotine”: ontelbare websites voor merken die nicotine-bevattende pleisters, – tabletten, – kauwgom en -spray aanbevelen en mogen verkopen!!!
  Ik dacht dat economische discriminatie en oneerlijke concurrentie bij wet VERBODEN was?
  Zijn ministers onschendbaar en mogen zij wetten overtreden, zoals het HEN uitkomt?

  meer dan 2 jaar E-damper en 20% méér longvolume (bewezen zwart-op-wit medisch onderzoek)!
  Albert Verheyen, Genkseweg 93, 3530 Helchteren, 64 jaar “jong”

 • Tja, maar terug A-roken dan?
  Mede door onze minister van volksgezondheid, zelf ook nog DOKTER, en in bezit van resultaten van haar EIGEN onderzoek, die bevestigen dat E-dampen veel gezonder is dan A-roken, met voorbehoud van resultaten op lange termijn (10 à 20 jaar!).
  http://www.health.belgium.be/sites/default/files/uploads/fields/fpshealth_theme_file/hgr_9235_advies_e-sigaret.pdf
  http://www.health.belgium.be/sites/default/files/uploads/fields/fpshealth_theme_file/css_9235_avis_e-cigarette.pdf

Geef een reactie